Salbam B.V. Bouwbedrijf Vilsteren

Simpel, makkelijk, begrijpelijk en goed inzichtelijk, op die manier omschrijft Jos Bloo het calculatiepakket van 2Jours. ‘2Jours’ zoals hij het zelf noemt. Jos Bloo vervult de inkoop- en administratie bij Salbam BV. Dit aannemersbedrijf bestaat sinds 1 oktober 1975 en is actief in de restauratie, renovatie, nieuwbouw en verbouw. Salbam BV werkt nu ruim twee jaar met het calculatiepakket van 2Jours.

Op de vraag hoe lang Jos zelf bij Salbam BV werkt, antwoordt hij glimlachend: “Uuh, bijna 37 jaar… nog maar. Ik ben begonnen met de pen hier. Toen was er natuurlijk nog helemaal geen computer in beeld. En calculeren ging allemaal op een A3’tje.” Een echte rot in het vak? Of, een echte ervaren man, die weet waar hij over praat. Zo ook over de verschillende calculatiepakketten, waaronder 2Jours.

Op de vraag of Jos Bloo direct merkte dat het pakket van 2Jours veel makkelijker was reageerde hij onmiddellijk: “Ja, maar dat hadden we al gezien bij de demonstratie. Dat sprak ons natuurlijk ontzettend aan. In onze ogen functioneert het programma veel prettiger en efficiënter dan Vakware.”


Overstappen van Admicom naar 2Jours

Voorheen werkte Salbam BV met het calculatiepakket Vakware, van Admicom. Echter liep Salbam BV met deze software tegen diverse obstakels aan. Het meest vervelende vond Jos dat het soms lang duurde voordat er iets met de wensen van Salbam BV gedaan werd. Ook de werkwijze was moeilijker. Salbam BV werd een keer benaderd door Johan Journée betreffende een eenvoudig calculatiepakket.

Jos Bloo kende Johan Journée al, eigenaar van Calculatiebureau Journée. Johans zoon, Etienne Journée en compagnon Marcel Ruiter hadden net een ‘pakketje’ ontwikkeld om mee te calculeren.
Op de beurs in Hardenberg kwamen Jos Bloo en de directieleden Frank Veltmaat en Bas Herbrink van Salbam BV nogmaals in aanraking met het pakket van 2Jours.

Jos Bloo was wel in voor vernieuwing, zo ook de directie. “Je moet met de tijd mee gaan en zorgen dat je niet achteraan hobbelt. Maar de overstap naar een nieuw calculatieprogramma doe je niet zomaar. Je zegt niet van het één op het andere moment: ‘We gooien het roer om en nemen een heel ander pakket’.” Salbam BV gebruikte het oude pakket een poosje als schaduw. “Maar op zich zijn we relatief snel overgegaan naar het calculatiepakket van 2Jours”, zegt Jos.

Op de vraag of Jos Bloo direct merkte dat het pakket van 2Jours veel makkelijker was reageerde hij onmiddellijk: “Ja, maar dat hadden we al gezien bij de demonstratie. Dat sprak ons natuurlijk ontzettend aan. In onze ogen functioneert het programma veel prettiger en efficiënter dan Vakware.”

Salbam BV heeft destijds ook een ander pakket overwogen. “Maar die uitleg hiervan was zo slecht, dat we al snel tot de conclusie kwamen: ‘dit wordt het niet’. Terwijl de voorgeschiedenis ervan getuigde, dat het een goed pakket moest zijn. Maar ik ben blij, dat we daar niet verder mee zijn gegaan.”

Zodoende kwam 2Jours in het vizier en heeft Salbam BV gezegd: “Kom maar eens langs Journée, laat maar zien wat jullie pakket voor ons kan betekenen. Echter tijdens dit bezoek, in samenspraak met de directie, bleek dat er geen koppeling was met het artikelenbestand van Vakware. Dit is toen in overleg en op ons verzoek met Admicom, gerealiseerd.”

Pre's 2Jours

Jos Bloo is erg tevreden over de service van 2Jours. “Als je vragen hebt, krijg je direct concreet antwoord en niet een halve dag later. Als je tegen een probleem aanhobbelt, wil je graag direct geholpen worden. Anders moet je het naast je neerleggen om het vervolgens later weer op te pakken. Daar gaat alleen maar extra tijd in zitten.”

“Je kunt bijna in één oogopslag zien wat je aan het doen bent en dat hadden wij in het andere pakket niet.” Hij vat het samen als ´gebruiksgemak´. “De manier van werken gaat sneller en makkelijker, omdat er meer logica in het pakket zit. Als je het pakket goed kent, kun je echt tijd winnen”, zijn de woorden van Jos.


Simpel, makkelijk, begrijpelijk en goed inzichtelijk. Dat zijn de redenen waarom Jos Bloo het calculatiepakket van 2Jours aan anderen zou aanbevelen.


Een op een situatie

De contacten met 2Jours vindt Jos Bloo goed. Hij denkt, dat dit komt, doordat de interesse groot is. “Het gaat erom, dat de mensen die er mee werken, gehoord worden.” Dat is volgens Jos het grootste struikelblok van veel pakketten. “Je moet je pakket zodanig aanpassen, dat je het naar de wensen van de gebruiker vervult en niet andersom.”

Als Jos Bloo een opmerking of vraag heeft, wordt daar direct iets mee gedaan. “Het is bijna een één op één situatie, beter kun je niet krijgen”, aldus Jos.


Sociaal

Een bijkomend voordeel vindt Jos Bloo: “Als we qua tijd een calculatie niet redden, kunnen we snel schakelen en vragen of Calculatiebedrijf Journée het voor ons uitrekent. “Als je elkaar goed kent, maak je daar eerder gebruik van. Je weet wat je aan elkaar hebt.” Dat weegt voor Jos zwaar mee. “Wij zijn zelf ook een vrij sociaal bedrijf, zowel naar de werknemers als naar de klanten toe.” Jos Bloo hecht daar waarde aan. “En voor mijn gevoel is dat bij 2Jours precies hetzelfde. Wat dat betreft zitten we op dezelfde golflengte.”


Tijd en geld besparen met de aanvraagmodule

Ruim een jaar maakt Salbam BV ook gebruik van de aanvraagmodule van 2Jours. Tijdens de instructie werden nieuwe mogelijkheden van 2Jours getoond, waaronder de aanvraagmodule. Hierover was Salbam BV erg enthousiast. Vrij recent daarna is die module ook daadwerkelijk in gebruik genomen. Jos Bloo geeft aan dat het veel kopieer- en e-mailwerk bespaart.


Toekomst Salbam BV en 2Jours

De doelstelling van Salbam BV voor de toekomst is om de bedrijfsgrootte te behouden en zo optimaal mogelijk te blijven functioneren. Jos Bloo heeft er vertrouwen in dat het goed komt. Maar goed, dan moet de economie mee. Op dit moment kun je maar een paar maandjes vooruit kijken. Vroeger kon men zeggen: ‘Nou ik zit tot het einde van het jaar vol.’, maar die tijd is allang geweest.

Daarbij zal Salbam BV gebruik maken van het calculatiepakket van 2Jours. Het pakket heeft de verwachtingen waargemaakt. Jos Bloo: “Op sommige momenten denk je: ‘Het zou mooi zijn als dit of dat er ook bij kan komen’. Zo is voorheen ook het één en ander met Etienne besproken. Er wordt wat mee gedaan en dat zie je direct terug in het pakket. Dat zal altijd zo blijven. Het is een ontwikkeling die wekelijks mee gaat. En dat hoort ook zo natuurlijk.”